javascript:void(0) SearchReadShare: Ντύνομαι, Τρώω, Κάνω Τουρισμό... Ελληνικά!

20 Φεβρουαρίου 2012

Ντύνομαι, Τρώω, Κάνω Τουρισμό... Ελληνικά!

Αρκετούς μήνες πίσω, μαθαίνοντας, πως αρκετά προϊόντα που αγοράζω για το σπίτι, δεν ήταν ελληνικά, ειδικά αυτά τα καθαριστικά, δεν το πίστευα. Έπειτα έμαθα ότι υπάρχει κάποιος αριθμός, το  barcode του προϊόντος δηλαδή, και συγκεκριμένα οι τρεις πρώτοι αριθμοί που δηλώνουν την προέλευσή του. Τα ελληνικής προέλευσης προϊόντα ξεκινούν από 520.

Πηγή: http://www.protimoellinika.gr

Ε, από τότε, πολλές φορές, καθώς αγόραζα προϊόντα στο super, γυρνούσα να κοιτάξω το barcode και, όντως, υπήρχε το 520 σε πολλά προϊόντα ...τα οποία μέχρι τότε δεν τα προτιμούσα.
Φυσικά, σιγά σιγά από τότε προσπαθώ να αλλάξω λίγο τις παλιές μου συνήθειες -σε μάρκες προϊόντων- και να προτιμώ όσα κατασκευάζονταν στην Ελλάδα.  Όσο είναι δυνατόν. Και σιγά σιγά. Γιατί, πώς να αλλάξεις από τη μια στιγμή στην άλλη τις συνήθειές σου και ειδικά αν είσαι και ευχαριστημένη από αυτές; Aρκετές φορές στη βιασύνη μου πάνω, καθώς ψώνιζα, ξεχνούσα να ελέγξω και το barcode.
Όμως όλα γίνονται και όλα αλλάζουν, αρκεί να το θέλεις. Και αρκετός κόσμος, απ' ότι μαθαίνω, και προτιμά τα ελληνικά προϊόντα και τα αγοράζει. Καιρός δεν ήταν;
Μήπως δεν πρέπει να αναθεωρήσουμε και σε ποιά καταστήματα πηγαίνουμε να ψωνίσουμε; Mήπως να μάθουμε ποιά καταστήματα, ποιά super market είναι ελληνικά χωρίς ξένους μετόχους κλπ. και να τα προτιμάμε;


Το Κίνημα Πολιτών Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε, δείχνει πως μπορούμε και γιατί, να αγοράζουμε τα ελληνικά προϊόντα. Περάστε μια βόλτα από το site τους, ενημερωθείτε, δείτε τη φιλοσοφία τους και βάλτε στόχο: ψωνίζουμε μόνο ελληνικά προϊόντα. Αυτή την περίοδο που διανύουμε είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τη χώρα μας, μήπως και πάρει καμιά ανάσα. Μήπως αρχίσουν να παράγονται περισσότερα εμπορεύματα, ξεκινήσουν νέες θέσεις εργασίας και τέλος πάντων, κάνουμε και εμείς κάτι για να αισθανθούμε λίγο καλύτερα. Να καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε. Nα προτιμούμε αγορές από ελληνικές επιχειρήσεις.


Κάποιες από τις ελληνικές επιχειρήσεις με τα αντίστοιχα προϊόντα τους, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

-ΙΟΝ (Γάλακτος, Αμυγδάλου, Break, Nucrema, Mabel, Υγείας ΙΟΝ, Σοκοφρέτα, Noizetta). Ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1930 και έχει δύο εργοστάσια παραγωγής, Αθήνα και Άρτα.
-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πτι Μπερ, Μιράντα, Caprice, Cream Crackers, Digestive,Γεμιστά, Marie, Mascot, Rondo, Crispies, Φρυγανιές κτλ). Ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε το 1938 από Πολίτες πρόσφυγες και στις μέρες μας απασχολεί 1000 άτομα σε 4 ιδιόκτητα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα.
- ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Αλυσίδα καταστημάτων που ιδρύθηκε το 1954 από τους αδερφούς Σπύρο και Γιάννη Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Σήμερα η Σκλαβενίτης διαθέτει 72 καταστήματα, εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 150.000 πελάτες, απασχολώντας περίπου 7.100 εργαζόμενους ενώ έκλεισε το οικονομικό έτος 2008 με κύκλο
εργασιών 1.088 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2007 της τάξης του 13,31%.
- ΚΥΚΝΟΣ (κέτσαπ, πάστα ντομάτας, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά). Ελληνική εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1911, έδρα το Ναύπλιο και παραγωγή-διανομή στα Σαβάλια Ηλείας.
- ΚΡΙ ΚΡΙ (παγωτά, γιαούρτι, φρέσκο γάλα). Ελληνική εταιρεία που
δραστηριοποιείται από το 1954, με σύγχρονη μονάδα παραγωγής στις Σέρρες και κέντρο διανομής στην Αθήνα.
- ΕΒΓΑ (παγωτά, κρουασάν, χυμοί). Ιδρύθηκε το 1934 ως Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου, και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ μέχρι και σήμερα αμιγώς ελληνικών συμφερόντων.
- ΕΒΟΛ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου) (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Συνεταιριστική εταιρεία που εκπροσωπεί κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής Βόλου - Πηλίου - Βελεστίνου. Ασκεί παρεμβατική πολιτική στην τιμή του γάλακτος, διασφαλίζοντας το εισόδημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι απολαμβάνουν από τις υψηλότερες τιμές που δίνονται στο γάλα πανελλαδικά. Ειδικεύεται και στα βιολογικά προϊόντα
- Όλυμπος (Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης) (γάλα, γιαούρτι, τυρί, χυμοί).
- ΦΑΓΕ (γιαούρτι, γάλα, συσκευασμένο τυρί). Ιδρύθηκε το 1926 από τον Α. Φιλίππου και διατηρεί μέχρι σήμερα ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και μία στις ΗΠΑ.
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ (σαπούνι σώματος, αφρόλουτρο Καραβάκι, Aromatics, Natura, Olivia, αφρός ξυρίσματος Καραβάκι). Ιστορική ελληνική εταιρεία (ιδρύθηκε το 1870 στο Πλωμάρι Λέσβου). Από το Φεβρουάριο του 2001 λειτουργεί το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Ριτσώνα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής σαπουνιού στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
- ΑPIVITA (σαπούνι, σαμπουάν, κρέμες σώματος, αρωματοθεραπεία). Σειρά φυσικών καλλυντικών υψηλής ποιότητας, με ολοένα αυξανόμενες πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ξεκίνησε το 1979 με 4 άτομα προσωπικό και σήμερα απασχολεί 220 άτομα και παράγει πάνω από 300 διαφορετικά προϊόντα.
- ΚΟΡΡΕΣ (σαπούνι σώματος, αφρόλουτρο, καλλυντικά, αντιηλιακό, αρωματοθεραπεία, σαμπουάν, φαρμακευτικά προϊόντα). Σειρά φυσικών προϊόντων με μεγάλο αριθμό καταστημάτων στο εξωτερικό.
- Mastihashop (προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, οδοντόκρεμα και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά και ποτά, τσίχλες, μαστίχα και μαστιχέλαιο). Συνεταιριστική εταιρεία που εκπροσωπεί την ΈνωσηΜαστιχοπαραγωγών Χίου.
- ΕΥΡΗΚΑ (ΕΥΡΗΚΑ απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων, ΤΙΚ ΤΑΚ καθαριστικό τουαλέτας, TOPINE απολυμαντικό, FLUP αποφρακτικό, CLARO σκόνη πλυντηρίου πιάτων, FRESH AIR αποσμητικό χώρου, FAMOSO για τζάμια, ALGOFLASH λιπάσματα και προϊόντα φυτών, AROXOL εντομοκτόνο, ZITA ultra και ΕΥΡΗΚΑ καθαριστικά).
- ROLCO - MyPlanet (MyPlanet σειρά απορρυπαντικών, AVA, ROL και ESSEX απορρυπαντικά, HiGeen αντισηπτικό gel χεριών, καλλυντικά TACT Beauty Care, Herborium apothecary αρώματα και φροντίδα σώματος, ROLCO BtoB επαγγελματικός καθαρισμός). Ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε το 1948 στο Μοσχάτο Αττικής και σήμερα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια στην ΝΑ Ευρώπη.
- ΑΤΛΑΝΤΙΚ. Ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου και έφτασε σήμερα να έχει ένα δίκτυο 88 καταστημάτων πανελλαδικώς, σε συνεργασία με την ΑΡΙΣΤΑ.
- My Market - METRO.
- Μασούτης
- Sprider stores
- CRAFT Microbrewery. H πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και παράγει μπύρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής. Λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία και δύο εστιατόρια-ζυθοποιία στο Χαλάνδρι και στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
- Ούζο Μίνι, προϊόν της Ένωσης Ποτοπαραγωγών Μυτιλήνης (ΕΠΟΜ).
- Ούζο Βαρβαγιάννη, προϊόν της Ποτοποιίας «Βαρβαγιάννης ΕΠΕ», έτος ίδρυσης 1860.
- ΕΨΑ (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, κόλα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα, τόνικ) Από το 1924 λειτουργεί σε ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής στην Αγριά Βόλου και παραμένει 100% ελληνική.
- Λουξ (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, κόλα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα, τόνικ, χυμοί φρούτων) Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1950 στην Πάτρα.
- Aegean Oil. Πρόκειται για ελληνική εταιρεία, συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών και πρόσφατα έχει εισέλθει και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (Aegean Power).
- ΕΚΟ ΑΒΕΕ. Το 1982, μετά την απόφαση της EXΧON να εγκαταλείψει τις
επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου για την αγορά του πακέτου των μετοχών της ESSO.
- Jet Oil - Mamidoil. Eλληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1969 από τους Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη. Δραστηριοποιείται στον κλάδο της αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών στην εγχώρια αγορά και στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων και διαθέτει δίκτυο 600 πρατηρίων.
- ETEKA. Eλληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1983, με αντικείμενο τον εφοδιασμό πλοίων όλων των κατηγοριών στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Σύντομα επεκτάθηκε και στον τομέα των οδικών μεταφορών με 250 πρατήρια καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, πετρέλαιο θέρμανσης και πλήρη σειρά λιπαντικών.Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε μια ιδέα:
Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε ελληνικά προϊόνταΑν σου άρεσε αυτό που διάβασες, μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου :))))


Blog Widget by LinkWithin

4 σχόλια:

 1. Καλημέρα, το γνωρίζω εδώ και καιρό αυτό με το barcode και πολλές φορές ελέγχω τα προιόντα! Πολύ καλό ποστ!!!Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια στο blog μου "My Wishbooks". Αν θες μπορείς να επισκευτείς και το άλλο μου blog "My Embellished World". http://vartig12.blogspot.com/
  Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. να σαι καλά Βίκυ. θα σε επισκεφτώ και εκεί.:)))

   Διαγραφή
 2. Ο Παυλίδης δεν είναι Ελληνική επιχείρηση. Ανήκει στον όμιλο Kraft foods.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν αναφέρω στο post μου για την εταιρεία Παυλίδη.Γειά σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή