javascript:void(0) SearchReadShare: Απόδραση στα Τζίτζινα Λακωνίας

28 Ιανουαρίου 2012

Απόδραση στα Τζίτζινα Λακωνίας

Η καλύτερη πρόταση απόδρασης στην καρδιά του χειμώνα. Για όσους θέλουν να περάσουν λίγες ήσυχες μέρες, σε ένα παραδοσιακό και γραφικό χωριό, όχι πολύ μακριά από την Αθήνα.

Τα Τζίτζινα ή αλλιώς Πολύδροσο.
























Είχα ακούσει για τον Πάρνωνα (το βουνό ντε…) στην Πελοπόννησο, μα δεν είχαμε καταφέρει να το επισκεφθούμε μέχρι πέρυσι. Να ‘ναι καλά η φιλενάδα μου που το πρότεινε και φυσικά δεν χάσαμε χρόνο, φύγαμε!

Κυριολεκτικά χωμένο μέσα στα έλατα. Γραφικότατο χωριό, γεμάτο παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια! Σε μαγεύει με την απλότητά του και συγχρόνως με τις δυνατότητες που σου δίνει να το εξερευνήσεις.
Με πάρα πολλές επιλογές μονοπατιών για να περπατήσεις και να γεμίσουν τα πνευμόνια σου καθαρό οξυγόνο. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας είναι η καλύτερη πρόταση. Σηματοδοτημένα μονοπάτια, όποιας δυσκολίας επιθυμείτε. 

Κάντε μια βόλτα στο http://www.monopatia-parnona.gr/ και δείτε τα μονοπάτια.
Εμείς προτιμήσαμε ένα εύκολο μονοπάτι, μέχρι τον Άη Γιάννη. http://www.monopatia-parnona.gr/index.php?c_id=19
























Εκτός φυσικά του φυσικού κάλλους της περιοχής του Πάρνωνα, είχε πάρει τ’ αυτάκι μου και για το παλιό Σχολαρχείο, το παλιό σχολείο στην πλατεία, που είχε γίνει ξενώνας! 
























Το Σχολαρχείο, ο μοναδικός –μέχρι πέρυσι- ξενώνας του χωριού. Και λέω μέχρι πέρυσι, γιατί φέτος λειτουργεί το «Πρυτανείο»! Προβιβάστηκαν εκεί στα Τζίτζινα!

Τα παιδιά που ανακαίνισαν παλαιότερα το Σχολαρχείο, έφτιαχναν πέρυσι, εξ αρχής όμως, το πετρόκτιστο ξενώνα «Πρυτανείο». http://www.pritanio.gr/ Ελπίζω κάποια στιγμή να το επισκεφτούμε!

Η αίσθηση που μου δημιούργησε η παραμονή μου στο Σχολαρχείο ήταν η καλύτερη! Τα παιδιά που τον διεύθυναν πολύ φιλόξενα, δημιουργώντας ζεστή ατμόσφαιρα –και κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Το πρωινό τους πλούσιο, αλλά προ πάντων σπιτικό. Υπέροχες μαρμελάδες από τα χεράκια τους! Και καθημερινά, μια έκπληξη στο πιάτο του πρωινού. Ένιωθες σα στο σπίτι σου!

Αν υπάρχει τζιπ, θα ευχαριστηθείτε διαδρομές σε χωματόδρομους που περνάνε μέσα από το δάσος και χάνεσαι …στο πράσινο. Απ’ ότι θυμάμαι και οι υπεύθυνοι του ξενώνα, κανονίζουν κάποιες διαδρομές ομαδικές.

Μη ξεχάσετε να περάσετε και από τη: Kαστάνιτσα, πανέμορφο χωριό, πετρόχτιστο και γεμάτο καστανιές, μα πολλές καστανιές! Αν θελήσετε στο χωριό αυτό να φάτε, θα σας προτείνουν φαγητά με κάστανο, γλυκό με κάστανο, λικέρ από κάστανο… Αν είστε λάτρεις του κάστανου, βρήκατε τη πηγή του!


Σοκάκι στη Καστάνιτσα.
 






















Απολαύστε τα Τζίτζινα βλέποντας το παρακάτω video. Καλά ταξίδια να κάνουμε!





Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου